Syira Zairil
Bergedil Ayam ala-ala Cowboy

Sabtu, 11 Februari 2012 @ 10:34 PTG | 2 Comment [s]

ASSALAMUALAIKUM

Hari nie tetiba jer dtg mood rajin nak memasak kan. So Syira nak kongsi la ngn kamu-kamu semua resepi Bergedil Ayam ala-ala Cowboy nie. Tak tau la sedap ke tak kan ce try test resepi tak seberapa nie. Nak masak benda alah nie senang je, cuma rajin ngn tak rajin je nak masok ke dapur. So, apa tunggu lg ckp byk pon tak guna moh ler kite masak .


BAHAN-BAHAN

1. Kentang 1kg
2. Ayam bahagian dada ikt suka la nk letak byk ke skit kan
3. Bawang
4. Lada sulah (ikut suka)
5. Kiub ayam peganti kpd garam (secukup rasa)
6. Daun sup & bawang (ikut suka)
7. Tepung gandum 
8. Telur
9. Minyak masak

Senagkan nak cari bahan-bahan die, kat pasar berterabu cuma nak pg beli je. hehehe...


CARA-CARA

1. Kupas kulit kentang kemudian belah kpd 2 dan rebus. Biarkan sejuk. Tumbuk/lecek.
2. Panaskan minyak. Masukkan bawang setelah kuali panas. Kemudian masukkan hirisan daging ayam. Masak sehingga daging ayam masak. 
3. Gaulkan semua bahan (kentang, ayam serta bawang yg digoreng td, lada putih, kiub ayam, daun sup & daun bawang) hingga sebati.
4. Masukkan sedikit tepung gandum utk mengepal kentang supaya senang dibentuk. Gaul hingga sebati
5. Kepalkan adunan menjadi bulat2 kecil dan leperkan.
6. Celupkan dalam telur yang dipukul tadi dan sedia untuk digoreng.
7. Pastikan minyak panas & pada api yg sederhana.

Taraaaaaaaaaa.... nie la hasil ye... 
Bergedil Ayam ala-ala Cowboy


p/s: Ikut suka korang nak mkn mcm tu saje or mkn ngn nasi & soto. Pastinya hingga menjilat jari (dlm nada perasan). So korang try test ok!!!

WASSALAM ^_^


Older Post | Newer Post
Me,Nothing

Assalamualaikum...
Hi peeps!!!
Welcome to My Lovely Blog
I just shared what I like and feel.
Fill free to read my entry.
Thank you :)
“You only live once, but if you do it right, once is enough”


Anything!

Diary About Stuff Site


Let's Talk!




Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : Cik Syira Ulala

Best View at GOOGLE CHROME!